Lavkarbokosthold kan gi mindre smerte og fettvev ved lipødem
12.8.25

Et kosthold med lavt innhold av karbohydrater kan redusere både underhudsfett og smerter hos kvinner med lipødem, viser en ny studie publisert i Clinical Nutrition. En av forskerne bak studien, Siren Nymo, jobber nå ved Innherred Kvinneklinikk.

Lipødem er en kronisk, men ofte underdiagnostisert sykdom som kjennetegnes av økt fettvev og smerter i ben og armer. Tilstanden kan være både fysisk og psykisk belastende, og det finnes i dag ingen kur – kun lindrende tiltak.

Studien inkluderte tretten kvinner med lipødem og fedme, som fulgte et kaloriredusert kosthold i åtte uker. Deltakerne ble fordelt på henholdsvis lavt karbohydrat- og lavt fett kosthold (dietter med 1 200 kcal/dag, og 75 eller 180 g karbohydrater /dag) i 8 uker, også med mål om å gå ned i vekt. Resultatene viste at kun lavkarbogruppen opplevde en signifikant reduksjon i underhudsfett på leggene og mindre leggomkrets. Begge gruppene gikk ned i vekt, men det var kun lavkarbogruppen som fikk en målbar lindring av symptomer.

– Vi ser at kosthold kan ha stor betydning for kvinner med lipødem, særlig med tanke på smerte og fordeling av fettvev, sier Siren Nymo, som nå tilbyr tverrfaglig behandling og kostveiledning ved Innherred Kvinneklinikk.

Les mer